DE ANDER IS EEN REFLECTIE VAN JOU

Facebook
Twitter
LinkedIn

We weten dat het zo is, maar hoe werkt dit in de praktijk? Ik krijg er veel vragen over; is dit altijd zo? Echt altijd? Waarom het antwoord JA is.. en hoe je het kan gebruiken om meer over jezelf te weten te komen.

Probeer het breder te zien: de ander is een reflectie van jouw wereld, jouw denken. De ander bestaat namelijk alleen in jouw wereld. Hoe jij ‘de ander’ ziet, zegt enkel iets over wat er in jouw geest om gaat, anders kan je het niet zien. Dit verklaart ook waarom jij iets anders kan opmerken dan de ander. Er is dan ook geen één waarheid, geen objectieve wereld. De wereld bestaat alleen subjectief, in ieders zijn/haar geest.

Wanneer je iets opmerkt in een persoon die dicht bij je staat, kan je enkel zien wat jouw geest begrijpt. En jouw geest begrijpt en programmeert herinneringen. Met andere woorden: het ziet iets in de ander wat het herkent uit het verleden. De ander spiegelt jouw herinnering. De herinnering – de gedachte, die enkel in jouw geest bestaat, merk je vaak niet bewust op, maar de emotie die daarop volgt komt wel degelijk binnen! Het lijkt alsof de ander jouw raakt, maar de ander triggert. Het is jouw herinnering die je ziet door de ander, die de emotie veroorzaakt.

Een voorbeeld ter verduidelijking: je zegt iets tegen je partner en je denkt dat je partner niet luistert. Je merkt dat je emotie ervaart, verdriet/afwijzing. Je gelooft: de ander luistert niet. Maar je partner reflecteert de herinnering die jij hebt van een situatie waarin je je niet gehoord hebt gevoeld. De gedachte komt op: ik word niet gehoord en daar is de emotie: afwijzing/verdriet. Je wilt je partner hier verantwoordelijk voor maken door hem/haar te beschuldigen van niet luisteren, maar luister jij dan? Luister jij naar wat je voelt, als je de ander veroordeeld voor niet luisteren? Ben je dan nog met jouw zaak bezig? Of zit je in de zaak van de ander? En als de ander volgens jou niet luistert, luister jij dan wel naar de ander? Bv door te vragen of het ‘t juiste moment is voor diegene.

De ander is jouw reflectie, het spiegelt een ‘open wond’ van jou. Blijf waakzaam en ben dankbaar voor de les die je krijgt!

Wil jij meer zelfliefde, vertrouwen en vaker loskomen van je gedachten? Bekijk dan mijn coachingtrajecten.

Gerelateerde artikelen

ALLES IS EEN NOTE TO SELF

Schelden, liegen, boos zijn of vechten zijn bovenemoties en uitingen. Daarmee bedoel ik dat er een onderstroom is aan andere emoties die

IK BEN/WORD VERLATEN

Een hardnekkige gedachte en bij velen van ons aanwezig. De angst om verlaten te worden wordt waarheid door de gedachte die je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van Noes

Schrijf je in voor maandelijks ‘Nieuws van Noes’